Tejine Promaje

Svaki dan nova promaja
Oplenac, miris vina i burne istorije

Oplenac, miris vina i burne istorije

Rekla bih reč-dva o jednom našem vikend-izletu. Postoji mnogo lepih mesta koje treba obići u našoj zemlji. Jedno od njih jeste i Topola, i zajedno sa njom, Oplenac.


Posebno oni koji se busaju u grudi, za kralja i otadžbinu, a ni o kralju ni o otadžbini ne znaju gotovo ništa. Nego, o tome neki drugi put. Topola je mesto u srcu Šumadije, koje bi trebalo da bude jedna od asocijacija na prirodne lepote Srbije.


U pitomom kraju vinovih loza, gde miriše na neka prošla vremena, upoznaćete se sa našom čuvenom dinastijom Karađorđevića, njihovim zdanjima, i imanjima.


Mi smo se smestili u hotelu “Oplenac”, odakle smo imali veoma lep pogled na obližnju šumicu, kroz koju se stiže do oplenačke crkve, u kojoj se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđević. Blizu crkve je i kuća kralja Petra I, koja je danas pretvorena u muzej. I u kojoj možete videti slike Karađorđevića, ikone koje su dobijali poklon i njihove lične predmete, poput torbe kralja Aleksandra Karađorđevića i beležnica kraljice Natalije, kao i kandila koje je bilo na grobu kralja Petra, zatim telegram u kom je najavljen Veliki rat i slično.


  U podnožju Oplenca, vredi obići i vinariju kralja Aleksandra, pogledati stare sprave za pravljenje vina i burad koju je dobijao na poklon, od koji su meni bar, najinteresantnija ona dobijena od Srba, Hrvata i Slovenaca, kao svadbeni poklon. Postoji i bure koje je dobio od meštanina sa šaljivim natpisom, o ljudima koji ne piju vino. Lepo je u okolini razgledati kraljeve vinograde, i prirodu koja ih okružuje.


Obavezno posetiti i “Karađorđev grad”, u kome, takođe, postoji muzej, posvećen Karađorđu i Prvom srpskom ustanku. 


Prekoputa se nalazi restoran “Knežev han” sa vrlo prijatnim ambijentom i odličnom hranom. Kad smo kod restorana preporučila bih i restoran “Vožd”, koji je jednako lep i sa izvrsnom hranom.


Hotel “Oplenac” u kom smo bili smešteni opravdao je naša očekivanja. Imali smo polupansion, doručak i večera bili su fini, dok smo se za ručak snalazili. U sklopu hotela postoji mali, simpatični SPA, koji podrazumeva bazenčić, mali, ali za nas dovoljan, saunu, parno kupatilo i masažu koja se doplaćuje. Cena smeštaja je relativno pristojna, a postoje i neke pogodnosti u zavisnosti od toga kojim danima idete.


Lepo je obilaziti Srbiju, jer imamo mnogo divnih mesta koja treba obići. Međutim, kod našeg turizma mi smeta to što se ne ulaže onoliko koliko bi vlasnici želeli da im se vrati. Na tom mentalitetu “uzimaš i tražiš, a ništa ne daješ”, mora da se radi. Popravljamo se, ali treba vremena.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.