Tejine Promaje

Svaki dan nova promaja
Generacije bez koncentracije

Generacije bez koncentracije

De facto smo postali zavisnici od tehnologije. O tome nema spora. Žalimo se na mlađe od nas, a ne vidimo da smo i mi debelo zagrizli. Primetila sam kod sebe da ne mogu pola sata u kontinuitetu da čitam knjigu, a da ne pogledam u telefon (čitaj: izdangubim vreme). Jer da li mene zaista zanima ko je i kako spremio prebranac za ručak i da li je objavio golu zadnjicu sa egzotične plaže. Dobro, možda i od toga neko ima neke koristi, ne nih sad ulazila u pojedinosti, ali za mene, baš nikakve. I onda stanem i pitam se, šta će mi ovo, ne gledam rijaliti, ali ovo je približno tome. Naravno, ima i na društvenim mrežama kvalitetnog sadržaja, u svakom kukolju ima i žita, što bi se reklo. (I ne, ništa nisam pomešala.) Međutim, nije toliki problem u sadržaju, već u vremenu koje trošimo na isti. Što implicira na naslov ovog teksta, gde se možemo zapitati da li mi zaista nemamo koncentracije ili je samo usmeravamo na “pogrešne” stvari.


Skoro su učenici u mojoj školi pisali sastav na temu “Život bez interneta”, gde je većina takav život poistovetila sa apokalipsom, smakom sveta, nuklearnim ratom i sličnim nedaćama. Dobro, bilo je i onih koji bi uzivali kod babe i dede na selu, cepajući drva i pušeći cigarete u hladovini, ali samo tri dana, jer više ne bi izdržali.


Bilo je toliko sličnih odgovara da sam se zapitala da nisu prepisali sa interneta, proverila sam to- nisu. Tako se ja sa punim pravom pitam kada, kako i zašto smo postali zavisni od informacija, posebno onih banalnih.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.