Tejine Promaje

Svaki dan nova promaja
Estetska hirurgija – lično iskustvo

Estetska hirurgija – lično iskustvo

Kao što sam obećala prenosim vam iskustvo devojke koja je uradila jednu estetsku korekciju. Međutim, sagovornica je želela da ostane anonimna, zato neću navoditi njeno ime i prezime.


Najpre, ispričaj mi kako si započela proces? Da li nalaženje adekvatnog doktora može biti problem?
– Zakazala sam prvo operaciju kod najskupljeg hirurga u gradu, jer kad nemaš nekog ko se već operisao, jako je teško doći do prave preporuke. Iskreno, jedini izvor informacija mi je bio forum “ana.rs” gde sam godinama čitala o tom hirurgu kao jednom od najboljih, a definitivno najskupljem. Pošto sam radila dva posla, nisam baš imala vremena da preispitujem odluku da li ću da razmotrim neke druge hirurge i to je tako ostalo do dvadesetak dana pre operacije. I tada sam ponovo pročitala “ana.rs” temu od a do š i naišla na devojku koja je jedina postavila slike pre i posle. I onda sam počela da razmatram njene hirurge, i jos jednu jako poznatu privatnu bolnicu i krenula na konsultacije svuda. Na kraju, odlučila kod hirurga kod kojih je ta devojka radila (Plus su bili duplo jeftiniji od mog hirurga jer rade u lokalnoj anesteziji. Kasnije sam čula da taj prvi kod koga sam htela sve radi sam i da zato mora da radi u totalnoj, jer operacija umesto dvadesetak minuta potraje i do tri sata. A totalna je bespotrebno izlaganje riziku i potpisuješ da si svestan da se možda ne probudiš što je jezivo.).

Koliko je važna procena da li je operacija neophodna?

– Svaki, ali svaki hirurg kod koga sam išla je prvo bio u fazonu da li sam punoletna? A drugo, nije mi potrebna operacija. I onda tek nakon pregleda i razgovora vide da mi stvarno treba. Što fizički (bilo je tu 7mm viska koze po oku), što psihički (da napomenem da sam poslednjih pet godina lepila kapke lepkom za trepavice. Da.)

Pomenula si da ti je okidač za odluku bila rečenica iz jedne knjige, ako možeš da nam kažeš nešto više o tome.

– Pre operacije probala sam da prihvatim sebe takvu kakva jesam, sa nadutim, spuštenim kapcima. I ako mi je gomila ljudi rekla kako su mi oči prelepe takve, ja sebi nisam bila lepa. Izgledala sam sebi nervozno i umorno, jer se tu javljao i otok od masnih jastučića. Isto tako sam razmišljala da li tom operacijom se ja odričem svog dede na koga ličim baš zbog očiju. Ali ja nikad ne bih bila srećna sa tim kapcima i samo bih se eto pretvarala da je sve ok. Da je ok što izgledam nervozno i naduveno i što mi se šminka razmazuje ako ne zalepim kapke lepkom. I onda sam pročitala jednu knjigu u kojoj narator razgovara sa svojom komšinicom koja je imala bezbroj tetovaža na telu. I pita komšinicu: “Ali zašto ne napraviš privremene tetovaže?” Kaže joj ova: ” Pa i jesu privremene. Kaže narator: “Stvarnooo, mislila sam da su prave”. I onda joj komšinica kaže: “Pa sve je privremeno, i moje telo je privremeno pa su tako i tetovaže” (u stvari su prave tetovaže). I ja ti rešim da je to to. 😆 Nekako sam uvek mislila ovo sa padnutim kapcima, to nisam ja. Ja sam ova sada što ima lepe kapke, a ono je bilo privremeno stanje.

Kako je sama operacija protekla?

– I tako operacija je bila bolna, plašila se jesam pre, u toku operacije osetila i čula svaki rez, prskanje krvi po licu, miris spaljene kože i masnih jastučića. I sve je to prošlo jako brzo, jer su doktori sve vreme pričali gluposti i zasmejavali me da sam ja umirala od smeha tamo na stolu. 😆

Kako si se osećala nakon operacije? Da li je to bilo ono što si očekivala?

– Nedelju dana nosiš flastere i ne vidiš kako je ispalo i to je najgori period. I onda kad skinu flastere i vidiš ogromne kapke i izgužvanu kožu (tako mora prvo da bude, posle se sve zategne), plače ti se,jer to nisi ti, i misliš kako to ne stoji tvom licu. I posle par dana se navikneš. I onda se navikneš da ti se kapci menjaju, postaju manji, a zategnutiji, pa malo asimetrični, pa opet simetrični, pa posle tri meseca opet počnu da otiču i onda cimaš doktore non-stop i smaraš ih 😆 i shatiš da nikad ne mogu da budu savršeni i prihvatiš ih.

Kako se zaustaviti?

– Naravno, ne staneš na tome nego ti posle kapaka koji su ti bili životna preokupacija pređes na usne. Na asimetriju lica koja se javlja, jer spavaš već petnaest godina na istoj strani lica, na kožu, na bilo šta.
Mislim da je samo bitno da se uradi umereno. Ako već smeta nekome nešto, ako se ne oseća prijatno sa samim sobom, džaba mu da mu ceo svet kaze da je prelep.

Šta misliš o lepoticama iz sveta poznatih? Da li je mnogo njih menjalo svoj izgled na taj način?

– Imaš gomilu poznatih ličnosti za koje sam ja ceo život mislila da su prirodne lepotice i padala u depresiju zbog njih. I onda sam našla jedno po jedno šta su radile. Npr. Ariana Grande je radila temporalni lifting – pogledaj joj oči pre nekoliko godina i oci sada. Gomila radila jawline, usne. Ali sve nekako neprimetno, sve izgleda pridodno. I zato su mi i dalje lepe iako znam tačno šta je gde dodato i oduzeto.

Ovaj razgovor za mene kao autora bloga predstavlja jedno značajno osveženje, pošto je ovo prvi tekst tog tipa ovde na blogu. Nadam se da vam je tema bila zanimljivija i podstakla vas da razmišljate o estetskim operacijama i iz drugačijih uglova. Takođe, volela bih i da mislite o tome da li je zaista neophodno preterivati sa njima ili nam je to nametnuto.


Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.