Tejine Promaje

Svaki dan nova promaja
“Maša i meda”, crtani za celu porodicu

“Maša i meda”, crtani za celu porodicu

Sve što više gledam “Mašu i medu”, shvatam da je to jedan od najboljih dečijih crtaća ovog vremena. Neverovatan je spektar tema koje se u njemu obrađuju i to onih ozbiljnijih, “za odrasle”, čija su značenja deci sakrivena. Još mi je zanimljivije to kako su one zabašurene kroz dečije radnje, šarenilo boja i razigranost likova.


U jednoj epizodi dovedena je u pitanje ona “psihološka” metoda “zakači negativnu misao” i ona će da “odleti”. Tako meda Miška, ne mogavši da podnese ponašanje Maše i Pande, odlazi kod doktora vukova po savet, oni ga savetuju da ode i da igra golf, jer to smiruje. Pošto medu i tamo nerviraju Maša i Panda, on se vraća kod vukova koji ga sada savetuju da “negativnu misao veže za balon” i ona će sa njim otići. (Fascinantno je to kako je sve predstavljeno samo kroz ilustraciju i gestikulaciju, bez reči.) U ovom trenutku vidimo koliko zapravo ta lajfkoučevska tehnika u praksi i ne pije mnogo vode. 😊 Medi u početku polazi za rukom da se otarasi negativnih emocija, ali kako su one sve češće i sve jačeg intenziteta, taj zeleni balon postaje žuti, pa crveni i na kraju pukne, pretvarajući se u gomilu šarenih loptica. Sarkazam je ovde toliko očigledan, i vrlo originalno izveden, što je izuzetno i današnjim crtanim (a i ostalim) umetničkim ostvarenjima.


Postoji gomila primera ovakve jačine, da bi se tekst odužio do u beskraj. Pomenuću samo još nekoliko mojih najvećih oduševljena.
Jedno od njih je i ona odlična epizoda kada Maša, Panda i meda idu na mesec, kako bi medvedici skinuli zvezdu s neba (meda je pogrešno shvatio medvedičinu želju; dok je ona aludirala na veridbu, on je bukvalno shvatio da ona želi da joj on donese zvezdu 😆💍). Međutim, i pored te odlične kritike muške percepcije, ovde je veća poenta u tom pripremanju i odlasku na mesec. Kako je tu dobro reminiscencira silazak na mesec, ironično prikazujući odnose snaga i one čuvene borbe ko će prvi kročiti na 🌕.


I još jednu zanimljivost bih pomenula, a to je ta da Maša nije u svakoj epizodi isto nacrtana. Ona je slična, ali ne i ista. Svaki put se teži da se što bolje predstavi njeno dominantno raspoloženje u konkretnoj epizodi. Tako je u epizodi sa Deda Mrazom njeno lice dok plače posebno smešno predstavljeno. Poput pravog deteta ona kmeči, jer joj meda ne da ukras sa jelke.


To su bile samo neke od zanimljivosti i dragocenosti ovog crtanog filma. Pomenula bih samo još i to, što sam negde pročitala, nisam sto posto sigurna u proverenost informacije, da Rusi nisu hteli da ga produciraju, već su to prihvatili Amerikanci, misleći da nema dovoljno potencijala. Međutim, vrlo brzo se pokazalo pravo stanje stvari i “Maša i meda” stekli su svetsku slavu.


Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.