Tejine Promaje

Svaki dan nova promaja
Ovo je priča o nama..

Ovo je priča o nama..

Nisam poslala svoju priču o bombardovanju devojci koja je skupljala priče iz dečje perspektive tog vremena, misleći da je prevara (za svakog drugog čoveka mislim da je prevarant) i da bih više volela da se moja priča nađe u mojoj knjizi, koju započinjem, pa sigurno dvadeseti put. Valjda ću od toliko početaka skrpti i za koji sredinu ili bar kraj. Postajem egocentrik koji iz neobjašnjivog sujeverja ne sme da završi započete poslove. Koji ponekad ni ne zna gde mu je glava, a gde rep, pa dok ih pronađem. Za to je potrebno vreme.

Teja Omaja


Međutim, ovo je trebalo da bude priča o bombardovanju, ne o meni. O tome kako kao deca nismo bili svesno svesni šta se dešava, ali podsvesno godinama duboko preživljavali sve što smo tada čuli i videli. Čak je i moj pas dugo nakon toga zavijao kad svi mu se učinilo da čuje sirene. Ovo je trebalo da bude priča o tome kako nas je bombardovanje upropastilo, uništilo i unazadilo i u civilizacijskom smislu. Ovo je trebalo da bude priča o tome kako su nam skoro pa uzeli dušu. Ali ne. Ovo ipak jeste priča o meni. Ovo je i priča o tebi. O jednom promašenom vremenu. Promašenoj zemlji. O pogođenom detinjstvu, koje nije moglo da čeka da svi ratovi, sankcije, nemaštine prođu. O tome, da smo i pored svega mi to detinjstvo imali. Kakvo-takvo, dok su se naši roditelji svim silama, poput onog tate iz kultnog “La vita e bella”, trudili da mi što manje shvatimo šta nam se u stvari događa. Ne znamo kako je onaj mali iz filma reagovao kada ga je stiglo odrastanje i shvatanje sveta onakvog kakav jeste. Da li je i on patio od strahova, depresija, nervoze? Da li je i on shvatio da život često nije fer? Da je tvoj glas nekad jednak ono zvuku delfina koji jedva čuje i još teže razume?
I na kraju, ostaje pitanje kako prevazići taj večiti osećaj nepravde i manje vrednosti? Ovo jeste priča o svima nama koji smo odrastali u vremenu nesigurnosti. O osetljivima, koje je ta nesigurnost uzela pod svoje i srasla sa njima kao deo karaktera i svakodnevice. Mi smo ti koji ćemo ceo život učiti da sa njom živimo. U skladu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.